TORRE DE GUAITA

Àudio sobre la Torre Guaita.

Història

La torre de guaita de Tavernes de la Valldigna, també coneguda com a torre la Vall, va ser aixecada l’any 1575 encarregada pel rei Felip II a el virrei de València, Vespasià Gonzaga i Colonna, amb l’objectiu de defensar els habitants de continus atacs de pirates i corsaris (turcs i barberiscos), que desembarcaven a les costes de l’est peninsular arrasant cultius, saquejant pobles i fent presoners.

Formava part d’un sistema de vigilància de les costes que permetia avisar ràpidament d’un atac. Com a mecanisme de comunicació utilitzaven fogueres de nit i cortines de fum durant el dia.

Els atacs eren ràpids i per sorpresa, per això avisaven el perill des de la torreta, d’aquí ve la frase col·loquial “moros a la costa”.

En peu des de fa més de tres segles, es troba situada entre tarongers, propera a l’entrada de la zona urbanitzada de la platja de Tavernes, s’arriba a aquesta pel camí de l’Marenys.

Descripció de la construcció

És la més alta i esvelta de les torres de l’antic Regne de València amb l’aparell de pedra molt ben conservat. L’estructura és troncocònica, de planta circular de sis metres de diàmetre i una alçada de 15 metres. Consta d’una planta baixa, més dues altures i una terrassa. També té merlets molt deteriorades.

La planta baixa no té més obertures que una porta adovellada.

Un orifici al sostre és l’accés a la primera alçada. En aquesta primera planta podem veure una única finestra que il·lumina l’estada.

Al sostre d’aquesta primera planta també s’obre un altre orifici per accedir a la segona planta, aquí hi ha un balcó i dues finestres, una orientada cap al nord i l’altra cap al sud. Dins d’aquesta estada adherida a el mur hi ha una petita llar de foc reconstruïda, que s’utilitzava per fer els senyals de fum durant el dia en cas d’atac.

A la tercera planta, la terrassa té un mur gruixut i irregular, i al terra hi ha una sortida de fum de la xemeneia.

A totes les altures s’accedia a través d’escales de fusta mòbils, que antigament facilitava la defensa de la torre perquè les retiraven.

Actualment

Està declarada Bé d’Interes Cultural (BIC), amb la categoria de Monument. S’ha establert el nivell de protecció integral, per tractar-se d’un element BIC que ha de ser conservat de forma integral, pel seu caràcter singular o monumental.

El seu ús actual és d’ús públic, està situada en una zona d’oci, amb espais per fer barbacoes i menjar. Amb una zona verda que inclou un estany. També hi ha un centre de recepció de visitants i d’acollida turística.

El monument té la senyalització, informació i l’itinerari adaptat per a invidents i discapacitats.

Un dels elements que més criden l’atenció és el mural de ferro que decora un dels murs de el camí que uneix la Torre amb l’espai conegut com la Torreta, s’han dibuixat diverses escenes que fan referència a la funció de vigilància de la torre i altres imatges simbòliques referides a la Valldigna.

Per aquest camí pots arribar fins al carril bici, que està abans d’arribar a la platja, i des d’aquí pots enllaçar amb diferents rutes de la Valldigna.

Com arribar-hi?

Més imatges de la Torre de Guaita