ESGLÉSIA SANT PERE

Este edifici està situat en la plaça de l’Església, en el nucli històric. Es va construir l’any 1744 (concretament, la primera pedra es col·locà el 20 de setembre) i s’acabà l’any 1750 quant a l’arquitectura i no quant a tota la decoració.

Per pura incapacitat de contenir la creixent població de Tavernes en l’anterior edifici es crea este temple. Per la seua òptima posició en la solana i en la falda de la muntanya de les Creus, a Tavernes van venir a establir-se els habitants del Ràfol, de l’Ombria i també de l’Alcudiola.

L’estil del temple es pot situar en l’època del rococó. S’elimina la volta de canó amb capelles entre contraforts i, en canvi, s’eleva tot l’edifici suprimint columnes; es crea així un espai molt més ample i diàfan amb llum perimetral.
La part més esvelta de tot l’edifici és sense cap dubte la gran cúpula de vint-i-cinc metres d’alçària en l’interior i 260 metres quadrats de superfície.

Les voltes de l’interior del temple estan formades per tres paràmetres circulars, el tercer del qual, en el creuer, s’enlaira constituint la cúpula.

El 1758, Vicent Peris, pintor, realitza la glòria del presbiteri i els apòstols de la cúpula, única decoració mural amb caràcter religiós de tot el temple.

El campanar és l’obra més sòlida i alhora la més antiga; era un cos independent del temple, com ho demostren les finestres rectangulars que hi ha als quatre costats.
Una altra part molt importat del temple és la capella de la comunió. Es tracta d’una obra d’estil academicista o neoclàssic construïda l’any 1828.

La façana principal, i també la lateral, ha estat objecte de reforma i reordenament per part nostra enriquint-la amb obres de prestigiosos artistes con el Sr. José Esteve Edo (escultor) i la Sra. Carme Machí (ceramista).

A més a més, esta església disposa d’un museu propi on hi ha peces molt antigues com incunables, peces de ceràmica, quadres, vestimenta religiosa i un llarg etcètera de motius molt interessants.

Don Miguel Andrada ens conta amb il·lusió i satisfacció tota la història de l’edifici, i nosaltres animem qualsevol persona o grup, siga d’ací o no, a visitar esta part de la història viva de la nostra ciutat. Les visites es realitzen en dijous de matí. Demanar cita prèvia.

Telèfon de contacte: 620 26 85 26. Don Miguel Andrada.

Extracte en àudio de la visita.

Com arribar-hi?

Més imatges de l'Església Sant Pere