APERITIUS

ESPENCAT O ESGARRAT

Ingredients:

  • 2 pebrots vermells.
  • 2 albergínies.
  • 2 tomàquets madurs.
  • 2 bacallans.
  • 2 cebes.
  • 2 grans d’alls picats.
  • Oli d’oliva.
  • Sal.

Preparació:

Es torren a l’forn (millor si és a la brasa) els pebrots, les albergínies, els tomàquets i les cebes senceres durant el temps necessari. Després es pelen i es fan a tires petites. D’altra banda, es dauren a la planxa els bacallans (es pot utilitzar bacallà sec) i se’ls treu les espines, i també es fan a tires. Posem en un plat tots els ingredients, rectifiquem de sal i remenem per barrejar-ho tot bé. Per acabar, hi afegim l’all picat per sobre i ruixem amb un rajolí d’oli d’oliva.

FAVES GUISADES

Ingredients:

  • 3 cebes.
  • 1kg. de faves fresques.
  • 1/4 de carn de porc partida a daus.
  • 2 tomàquets.
  • Orenga.
  • Sal.

Preparació:

En una cassola de fang sofregim primer la ceba i, quan està transparent, hi afegim el tomàquet triturat o trossejat. Deixem que cogui una miqueta i després li afegim la carn de porc a daus i les faves tendres. Salpebrem, afegim una mica d’orenga i ho deixem coure el temps necessari fins que les faves i la carn estiguin cuinades.

GAMBETES AMB BLEDES

Ingredients:

  • 1/4 de gamba petita.
  • 2 brànquies de bacallà (opcional).
  • 1 manat de bledes.
  • 1 got d’aigua.
  • 1 all.
  • Pebre vermell en pols.
  • Oli d’oliva.
  • Sal.

Preparació:

Posem cassola a foc amb a l’aceilte i sofregim primer l’all, després les bledes i a la fi les gambetes. Quan estan a punt hi afegim el pebre vermell, la sal i després l’aigua. Salpebrem i deixem a foc fins que estigui ben cuit.
Opcionalment, podem afegir uns trossos de patata i unes brànquies de bacallà per fer un plat més complet.

SANG AMB CEBA

Ingredients:

  • 500 gr. de sang cuita.
  • 3 cebes.
  • 1 cap d’alls.
  • 1/2 litre de brou de carn.
  • Orenga.
  • Oli d’oliva.
  • Sal.

Preparació:

Tallem la sang en trossos gruixuts, la sofregim en una mica d’oli en una cassola i la reservem. Piquem els alls, sofregim i reservem; després piquem la ceba, la fem ben cuita i quan està transparent hi afegim el brou, la sang i els alls. Deixem coure tot junt fins que quedi tendre, i després de emplatar li espolsem per sobre orenga.

Opcionalment, podem afegir uns pinyons que haurem daurat prèviament.